Home > All Exams > BPSC CCE > News

Key Questions for BPSC 69th CCE Prelims and Topics for Success

Utkarsh Classes 30-09-2023
Key Questions for BPSC 69th CCE Prelims and Topics for Success

The Bihar Public Service Commission (BPSC) is a constitutional organisation established in Bihar, India, to recruit qualified people for various civil services and administrative jobs. The Commission will hold the BPSC Prelims Exam 2023 on 30 September 2023. The exam will be held from 12 p.m. to 2 p.m. 

According to the previous year's data, the number of candidates has increased this year, and the approximate number of students taking the BPSC Prelims Exam is 4 lakhs. 

Last Minute Revision Questions for BPSC 69th Prelims

If you are also appearing for the 69th BPSC Prelims Exam on 30 September, you are in the right place! One of the most crucial aspects of your BPSC 69th Prelims revision is to have access to high-quality notes and some of the most important topics of previous years.  

Through this article, we are providing you some last-minute BPSC 69th Prelims revision topics specially designed to help you in the last days of preparation.

Why to choose these Important Questions for the 69th CCE Prelims?

Revision of these questions will help you summarise the syllabus and secure your seat. Here are some reasons why these topics are an essential part of your exam revision strategy:

1. All-inclusive Coverage

The BPSC Prelim Exam is well-known for its comprehensive syllabus, which covers disciplines and topics ranging from General Knowledge to General Science. BPSC 69th Prelims important questions comprehensive coverage ensures that you do not miss any important topic.

2. Concise and Well-Organised

Designed to provide concise and to-the-point information, these questions will help you grasp difficult subjects quickly. By presenting the information in a concise and easily digestible format, these questions will save you time and allow you to read the content effortlessly. 

3. Based on Previous Year Trends

These questions are exam-oriented, meaning they are created with specific exam patterns and previous year’s BPSC CCE question types. By studying them, you'll get a better understanding of the expected questions in the BPSC 69th Pre-Exam 2023

4. Hand-picked by the Experts

The questions have been hand-picked by subject-matter experts and experienced educators who understand the pattern and trend of the BPSC Prelims. We ensure the greatest level of content quality by incorporating their views and knowledge into these questions. 

5. Revision Made Easy

Our BPSC 69th CCE Important Questions are designed to assist you in revision. You may review them to let you recall relevant material as the exam date approaches. 

Relevant Links For BPSC 69th CCE 2023

Here, we are providing some important links for the BPSC 69th CCE Prelims exam 2023 to help you in your exam, such as last-minute guidance and exam instructions. 

Revise These Important Questions for BPSC 69th Prelims 2023

Check all the scoring questions of current affairs given below:

Q1. Important Environment Days

Various Environment-related days

2nd  Feb

World Wetland Day

20th  March

World Sparrow Day

21st  March

World Forestry Day

22nd  March

World Water Day

22nd  April

Earth Day

22nd  May

World Biodiversity Day

5th June

World Environment Day

17th June

World Day to Combat Desertification & Drought

1st week of July

Vanamahotsava

11th  July

World Population Day

29th  July

International Tiger Day

12th  August

World Elephant Day

16th September

International Day for the preservation of the Ozone layer

21st September

Zero Emission Day

1st week of October

Wildlife Week

4th October

Animal Welfare Day

2nd December

National Pollution Prevention Day

11th December

Mountain Day

14th  December

National Energy Conservation Day

Q2. YUVA 2.0 (Young, Upcoming and Versatile Authors) scheme was launched by which Union Ministry?

Ans. Ministry of Education, Department of Higher Education

Q3. In how many languages has the Ministry of Home Affairs done a mother tongue survey using field videography?

Ans. 576 Languages

Q4. In which month of 2022 the Ministry of Women and Child Development celebrated the 5th Rashtriya Poshan Maah?

Ans. The Ministry of Women and Child Development observed the 5th Rashtriya Poshan Maah 2022 across the country from September 1st to September 30th, with the theme “Suposhit Bharat, Sakshar Bharat, Sashakt Bharat.”

Q. 5 When did Mahatma Gandhi arrive at Champaran?

Ans. In 1917, Mahatma Gandhi arrived in Champaran. 

Q. 6 Which of the following rivers is known as the “Sorrow of Bihar”?

Ans. The Kosi River.

Q7. Which airport has been named after the former defence minister Manohar Parikar as Manohar International Airport?

Ans. MOPA International Airport, GOA

Q8. Which animal has been approved as a ‘food animal’ by FSSAI?

Ans. Himalayan Yak

Q9. What is the name of the world's largest volcano, which has erupted for the first time in decades?

Ans. Mauna Loa is the largest active volcano in Hawaii. It erupted on 27 November 2022.

Q10. Who was awarded the Booker Prize in 2022 for The Seven Moons of Maali Almeida?

Ans. Karunatilaka Shehan 

Q.11. Which country has taken over the Presidency of G 20 from India after the 18th G20 summit in New Delhi?

Ans.   Brazil. The 19th summit will be held in Brasilia. Brazilian President Luiz  Inacio Lula De Silva took over the presidency from Narendra Modi.

Q12. What was the theme of World Space Week 2022?

Ans. Space and Sustainability

Q13. Which country has announced a nuclear fusion breakthrough – a historic step toward the promise of near-limitless clean energy?

Ans. United States. 

Researchers of the US Department of Energy at the Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in California for the first time produced more energy in a fusion reaction.

Q14. Where was Multinational Maritime Exercise Kakadu 2022 held?

Answer: Australia

Q15. Military Exercise Vostok is held between Indian Army and —?

Answer: Russian Army. It was held in Russia.

Q16. Which word has been chosen as the Collins Dictionary’s word of the year 2022?

Ans. Permacrisis

Q17. How many countries /organisations have joined the G-20 since its creation in 1999?

Ans. Only one, “African Union”, which joined G20 at the 2023 New Delhi summit.

Q18. Which committee have been formed to review the gas pricing formula in Indian market?

Ans. The Kirti Parekh Pannel.

Q19. What country filed for a geographical indication tag for Nihonshu/Japanese sake, an alcoholic beverage, at the Geographical Indication Registry in Chennai?

Ans. Japan

Q20. Which product got a Geographical Indication (GI) tag in August 2022?

Ans. Mithila Makhana

Q21. In a historic decision, which board announced a “pay equity policy”, saying that its centrally-contracted men and women players would get the same match fees?

Ans. Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Q22. Which film has won the 68th National Film Award 2022?

Ans. Soorarai Pottru

Q23. Who won the Nobel Peace Prize in 2022?

Ans. Ales Bialiatski, Memorial and Center for Civil Liberties.

Q24. Who got the Nobel Prize for the second time in 2022?

Ans. Barry Sharpless got his second Nobel Prize in Chemistry.

Q25. Who won Dada Saheb Phalke Award 2022?

Ans. Asha Parekh.

Leave a Review

Enquiry

Utkarsh Classes
DOWNLOAD OUR APP

Download India's Best Educational App

With the trust and confidence that our students have placed in us, the Utkarsh Mobile App has become India’s Best Educational App on the Google Play Store. We are striving to maintain the legacy by updating unique features in the app for the facility of our aspirants.